Haber

Beşar Esad’a tutuklama kararı

Suriye’nin Doğu Guta’sında 2013 yılında halka yönelik kimyasal silah saldırısıyla ilgili olarak Paris’te açılan davada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esar hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarıldı. Mahkeme, Esad’ı insanlığa karşı suç işlemek ve savaş suçlarına ortaklık etmekle suçladı. 2013’te Guta’daki saldırılar

Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi’nin açtığı davada hakimlerin verdiği karara ilişkin Fransız Haber Ajansı’na (AFP) konuşan merkezin kurucusu avukat Masen Derviş, “Bu, Suriye için bir zaferdir” dedi. Bağımsız bir yargı, kimyasal silahla yapılan saldırının Suriye Devlet Başkanı’nın bilgisi olmadan gerçekleştirilemeyeceğini kanıtlayacaktır.” “Kabul etti” dedi.

Mahkeme, Esad’ın yanı sıra Suriye Özel Kuvvetleri Komutanı olan kardeşi Uzman Esad ve iki Suriyeli general hakkında da insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri gerekçesiyle uluslararası tutuklama emri çıkardı.

İsveç merkezli sivil toplum kuruluşu Civil Rights Defenders, tutuklama kararıyla ilgili olarak, “Tutuklama kararının, saldırıdan sağ kurtulanlara dünyanın onları unutmadığına dair açık bir mesaj vermesini umuyoruz.”

1.400 kişi hayatını kaybetti

2013 yılında Guta bölgesine sarin sınır gazı kullanılarak düzenlenen baskında yaklaşık 1.400 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu saldırı 2021 yılında Fransa’da yargıya intikal etmiş ve Paris’teki mahkeme soruşturma başlatmıştı. Saldırıdan sağ kurtulan çok sayıda mağduru temsil eden kuruluşlar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında şikayette bulundu. Görgü tanıklarının ifadelerini ve olaya ilişkin video ve fotoğrafları mahkemeye sundular.

Kanada ve Hollanda, Şam rejimine yönelik işkence suçlamalarını bu yılın Haziran ayında Uluslararası Adalet Divanı’na taşıdı. İki ülke, Şam rejimini BM’nin işkence ve kimyasal silahlara ilişkin sözleşmelerini ihlal etmekle suçlayarak dava açtı.

Suriye rejiminin üç üst düzey temsilcisinin, iki Fransız-Suriye vatandaşına işkence edip öldürmek suçundan gelecek yıl Fransa’da yargılanması bekleniyor. Kurbanların Şam’daki Fransız okulunun çalışanı ve oğlu olduğu belirtildi. İddianameye göre şüpheliler, insanlığa karşı suçlara ve savaş suçlarına katılmakla suçlanıyor.

BM uzmanları ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPWC), Suriye Ordusunu birçok kez halkına karşı sarin ve klor gazı kullanmakla suçladı. Şam rejimi bu suçlamaları reddetti.

AFP, rtr / HT, TY

habertatvan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu